maanantai 23. joulukuuta 2013

Hyvää joulua!

Täällä on valmisteltu joulua ja touhuttu muutenkin niin paljon kaikenlaista ettei blogiin ole millään ehtinyt. Tuon kuitenkin hyvä joulun toivotukseni herkkureseptin muodossa. Mm. näillä herkuttelemme huomenna itse aattoillan jälkkärinä ja osan olen lahjonut myös ystäville.

Koska pipareissa parasta on taikina:

Piparitaikinatryffelit

1 dl tummaa siirappia
1 dl fariinisokeria
75 g margariinia/voita
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl kanelia
1 rkl piparkakkumaustetta
0,5 dl kuohukermaa
0,5 dl vettä
4 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja

Kuorrutus:
Maito/tummaa suklaata oman maun mukaan

1. Sulata kattilassa siirappi, sokeri ja margariini. Lisää piparkakkumauste ja anna kiehahtaa. Jätä taikina maustumaan miedolle lämmölle noin viideksi minuutiksi, välillä sekoitellen.
2. Anna seoksen jäähtyä hieman ja lisää sitten joukkoon kerma-vesiseos. Sekoita jauhot nesteeseen muutamassa erässä.
3. Anna taikinan maustua kylmässä yön yli. Seuraavana päivänä pyörittele palloiksi. Laita taikinapallot hetkeksi takaisin jääkaappiin.
4. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Pyörittele taikinapallot suklaassa ja laita ne leivinpaperin karkkivuokiin jähmettymään. Siirrä tryffelit hetkeksi jääkaappiin, kunnes suklaa on kunnolla jähmettynyt.
5. Säilytä valmiit tryffelit jääkaapissa.


Makoisaa joulua!

keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Pipariksi meni!

Täällä on leivottu piparkakkuja monessa muodossa! Taikinan tein Hellapoliisin reseptillä käyttäen piparkakkumaustetta. Ensi kerralla taidan kyllä laittaa mausteet erikseen, tuossa valmiissa mausteessa oli ehkä hieman liian appelsiininen maku (pomeranssin kuori?). Puolet taikinasta käytettiin ihan perinteisten pipareiden leivontaan...

 


Vajaa puolikas meni elämäni ensimmäisen piparkakkutalon materiaaleihin. Yllättävän kelvollinen lopputulos ottaen huomioon pienten apulaisten osuuden ja sen, että mies oli tapahtuman aikaan raksalla ja minä yksin lasten kanssa ;)




Kolmas kokeilu oli oikeastaan se kaikista herkullisin. Taikinaa oli jääkaapissa vielä pieni pala ja päätin pyöritellä pieniää piparipalloja siitä. Pallerot saivat olla n. 5 minuuttia uunissa niin, että niihin jäi vielä pehmeä ja aavistuksen raaka koostumus. Valmiit pallerot kuorrutin vielä maitosuklaalla. Onneksi sain muutaman palleron laitettua lahjapussukkaan, koska loput hävisivät mystisesti jääkaapista alta aikayksikön. Syytän kotitonttuamme Tonttu Toheloa.

 
 

perjantai 13. joulukuuta 2013

Varsinainen kodinhengetär

Tätä ei nyt ehkä pitäisi kertoa täällä kun kerran yritän tällaista leipomis/askartelublogia pitää. Mutta tässä jouluvalmisteluissa on tullut tehtyä pari sen luokan floppia ettei ole voinut kun nauraa!

Ensin viime viikolla hirveän innostuksen siivittämänä hommasin vesi-ilmapalloja, villalankaa ja liimaa ajatuksena puhaltaa vesi-ilmapallo, kieritellä ympäri lankaa ja sen jälkeen dipata liimassa, jolloin lopputuloksena olisi hienoja itse tehtyjä joulupalloja. How hard can it be? Turns out, pretty damn hard :D Lopputulos oli siis jotain niin surkuhupaisaa, että tekele muistutti jotain aivan muuta kuin joulukoristetta. Säästän teidät näyltä koska "koristeet" lensivät roskiin ennen kuin ehdin kissaa sanoa. Olisihan se pitänyt jo siinä vaiheessa arvata kun koitin pumpata vesi-ilmapalloista pallon muotoisia mutta sain aikaiseksi vain sellaisia suikuloita...

Seuraava katastrofi tapahtui eilen keittiön puolella. Olen jo kauan aikaa suunnitellut tekeväni jouluksi jotain itse tehtyjä herkkuja ja eilen päätin testata fudgea. Olin ostanut oikein glukoosisiirappiakin jotta saisin koostumuksesta juuri oikeanlaista. Ja kuinkas sitten kävikään; reseptissö luki, että siirappi/sokeriseosta täytyy kiehauttaa täydellä teholla 124 asteeseen. Kaivoin ensimmäistä kertaa käyttöön digitaalisen paistomittarini ja ei muuta kuin hommiin. Hyvin nopeasti alkoi seos porista sellaisella teholla, että savu ja höyry vaan nousivat. En kuitenkaan tajunnut siinä vaiheessa, että  voisi olla viisainta laskea tehoa koska olin niin keskittynyt ihmettelemään paistomittarini lämpölukemia - kaikkea -50 asteesta + 120 asteeseen!? Taisi tuo vesihöyry hieman haitata mittaria..

Niinhän siinä sitten kävi, että ensimmäinen erä paloi kauniisti kiinni parhaan kattilamme pohjaan ja vietin seuraavan tunnin hinkaten kattilaa kaikilla mahdollisilla välineillä puhtaaksi. Lopulta onnistuin Universal stone-ihmeaineen avulla.

En voinut jättää kokeilujani tuohon katastrofiin vaan kunhan seuraava mahdollisuus koitti tein seuraavan erän, tällä kertaa paria eri reseptiä mukaillen:

Valkosuklaafudge

1,5 dl sokería¨
1,5 dl kermaa
1 dl glukoosisiirappia
ripaus suolaa
40g voita
70 g valkosuklaata
1,5 dl ruokotomusokeria
2 rkl vettä

Paloittele suklaa.
Kaada sokeri, kerma, siirappi ja suola kattilaan. Kiehauta koko ajan sekoittaen ja laske sen jälkeen lämpötilaa. Anna kiehua hiljalleen noin 20 min. kunnes seos on 124 asteista. Voit testata onko massa valmista pudottamalla tipan lasilliseen kylmää vettä. Jos pisara jähmettyy, on seos valmista.
Ota kattila pois levyltä ja hämmennä massaan voi, suklaa ja tomusokeri/vesiseos. Kaada massa leivinpaperilla vuorattuun astiaan. Anna jäähtyä huoneenlämmössä muutama tunti ja leikkaa pieniksi paloiksi. Nosta kovettumaan jääkaappiin ja siirrä tiiviiseen rasiaan seuraavana päivänä.



Pakkasin huomista kavereiden luona vierailua varten pussiin fudgepaloja. Maku oli erittäin makea mutta hyvä, ulkonäössä tosin oli vielä parantamisen varaa.

Makoisaa viikonloppua!

keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Talossa tapahtuu

Raksalla on tapahtunut hurjasti viime viikkoina. Sillä välin kun minä olen tehnyt tuikitärkeitä asioita kuten miettinyt toisen lastenhuoneen sisustusta (musta-valkoinen ripauksella turkoosia tai keltaista ehkäpä?) ovat rakennusmiehet sekä minun mieheni apujoukkoineen ahkeroineet tontilla, jotta siihen sisustusvaiheeseen päästäisiin.

Tällä viikolla meille muurattiin takka, ensimmäinen slammauskerros on jo tehtynä samoin kuin etulaatat, vielä tarvitaan viimeistelykerros valkoista niin se on siinä. Myös katot on ruiskurapattu (olikohan tuo oikea termi?) ja pian kauttaaltaan valmiita.

Samaan aikaa mies on ahertanut ulkoportaiden, tukimuurin ja ties minkä muun parissa. Maali häämöttää jo!

Tässä tämän hetken tilanne olohuoneestamme. Kyllä se jo kotia alkaa pian muistuttaa!

tiistai 10. joulukuuta 2013

Kirjatähti

Lisää kirjansivuaskarteluita luvassa. Tällä kertaa luvassa oli Sinellistä löytämäni styrox-tähtien koristelu.

Tarvikkeet:

- styrox-tähti (alla näkyvä 8 kpl pussi on ostettu Sinellistä)
- kirjansivuja
- kuviolävistin
- Decoupage-liimaa
- pieni sivellin

1. Lävistä kirjansivuista tähtiä tms. kuvioita
2. Sivele pensselillä liimaa yhteen sakaraan kerrallaan
3. Paina tähti liimaan ja sivele liimaa reilusti myös tähden päälle
4. Toista sama läpi koko tähden. Jos jotkut sakarat/kohdat eivät tahdo liimaantua, voit käyttää myös tavallista askarteluliimaa noiden kohtien liimaamiseen. Kannattaa antaa tähden kuivua hetki ja sitten liimailla höröttävät kohdat paremmin kiinni.
5. Anna kuivua
6. Tee pikkusaksien ja sukkapuikon avulla reikä yhteen sakaroista
7. Pujota ripustusnauha reiästä ja sido kiinni.






En ole koskaa aiemmin käyttänyt Decoupage-liimaa, joten pitihän se aloittaa mahdollisimman haastavasti muodosta. Liimaa sai kulumaan nimittäin aika reilusti epätasaisen muodon ja erityisesti tähden sakaroiden ansioista.

Lopputulos oli kuitenkin ihan suloinen mielestäni. Ei nyt ihan lahja-kategoriaa, mutta omaa kotia tuo kelpaa kyllä koristamaan!

tiistai 3. joulukuuta 2013

Tuiketta drinkkitikussa

Hullun DIY-naisen tarinat jatkuvat... Seuraa siis osa nn yksityiskohtia, joita kukaan vieraista tuskin sen kummemmin noteeraa tai jäisi kaipaamaan, mutta jotka ovat itselleni tärkeitä ja erityisesti hauskoja valmistaa. Tällä kertaa olivat siis vuorossa drinkkitikut.
 




Näiden tikkujen valmistamiseen tarvittiin vain joulukuusen koristeköynnöstä, kuumaliimapistooli, grillivartaita sivuleikkurit;
1) Leikkaa sivuleikkureilla grillivartaasta terävä kärki pois ja lyhennä samalla hieman pituutta
2) Leikkaa kahdesta eri paksuisesta koristeköynnöksestä pieniä pätkiä
3) Laita kuumaliimapistoolilla liimaa leikattuun vartaan kärkeen
4) Kierrä köynnös tikun ympärille
5) Valmis!

Kuten 4.kuvasta näkee, tein osan paksummasta köynnöksestä, osan ohuemmasta. Voi siis valita, haluaako muhkeamman vai hillitymmän tikkuversion ;) Ei varmaan vaikeaa arvata kumman itse valitsen!

sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Black&Gold: Menu-kyltit

Sen lisäksi, että tykkään askarrella ja näperrellä paperista sun muusta, rakastan myös askarrella tietokoneella. Ainakin jos kone tottelee minua ja saan visioni toteutumaan. Tämä tietokoneaskartelu oli varsin helppo toteuttaa ja lopputuloskin oli juuri sellainen kuin toivoin eli jee!

Kyseessä siis synttäreiden juomapöytään tuleva menu-kyltti. Samanlainen tulee tietysti myös ruokatarjoilupöytään, mutta menu on vielä vähän kesken niin sitä en voinut vielä tehdä.


 
Tuiketta silmäkulmassa -drinkin nimi juontaa juurensa tyttöporukan pikkujouluihin, joissa tuli nautittua, kröhöm, riittävästi viiniä ja loppuillasta kun kukaan ei olisi enää tarvinnut vahvistusta olotilalleen huomattiin kuitenkin Tuike-glögi, jonka pelkkä haistaminenkin sai tajun kankaalle. En pysty enää vannomaan, joiko kukaan omaa glögiään loppuun,  mutta korkata se ainakin piti. Siinä loppuillan aikana jäikin elämään "Tuiketta silmäkulmassa"-sanonta :D

Kyltin taustalla on Tigerista löytämääni aivan mahtavaa glitterlahjapaperia. Menun mustat konfettipallot ovat tulostettuja, kultaiset jälkikäteen liimattuja. Kultaiset pallot on tehty rei´itintä käyttäen.
 
Kehyksenä on eteisen valokuvakollaasin Ribba-kehys. On muuten suht huvittava näky kun kyseinen kehys roikkuu nyt muun kollaasin lomassa mutta hieman erinäköisenä kuin ennen...

Lopputulos on juuri niin bling kuin toivoinkin. Ja konfettipallot tulevat toistumaan muuallakin koristeluissa. Eli me very happy? Mitäs te tykkäätte, särkeekö silmiä? :D